Anmälan till högskoleprovet
Skicka din anmälan i tid
Har du fattat beslutet att ta framtiden i egna händer och skriva högskoleprovet? Heja dig! Här dyker vi ner i hur, när och var du anmäler dig. Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som ansvarar för provet och organiserar två provtillfällen varje år. Vanligtvis öppnar anmälan till högskoleprovet 2–3 månader innan nästa provdatum och är bara öppen under en vecka. Så skicka din anmälan i tid, spara datumen nedan och lägg in en påminnelse i kalendern när anmälan öppnar.
Missa inte högskoleprovet våren 2025
- Anmälan öppen 7–14 januari.
- Provdatum 5 april.
Redo för högskoleprovet 2025?
Vi publicerar datumen för såväl anmälningsperioder som provdagar här på HPfokus och på våra sociala medier. Oavsett om din plan är att skriva högskoleprovet vid nästa tillfälle eller väntar tills nästa år, är tipset från våra HP-experter kristallklart: förbered dig i god med gamla högskoleprov. Det vässar dina chanser att nå ett toppresultat!
Få en snabb uppfattning om hur du ligger till
Guide – din anmälan till HP
Skapa konto via hogskoleprov.nu
- Besök hogskoleprov.nu.
- Klicka på “Skapa konto”.
- Fyll i dina person- och kontaktuppgifter. Det finns alternativ för dig som saknar svenskt personnummer eller har skyddad identitet.
- Bekräfta ditt konto via mejl.
Välj provdatum och plats
- Logga in på ditt konto via hogskoleprovet.nu
- Gå till anmälningssidan för högskoleprovet.
- Kryssa i om du behöver anpassning av provet eller provsituatuionen.
- Välj den provort som passar dig bäst.
Betala anmälningsavgiften
- Gå till betalningssidan.
- Välj betalningsmetod: Swish eller betalkort (Visa, Master Card kort, Electron och Maestro) .
- Anmälningsavgiften är 550 kronor.
- Kontrollera att du fått ett bekräftelsemejl.
Koll på kallelsen
En vecka före provdatumet skickas kallelsen ut via mejl. Du kan också läsa kallelsen genom att logga in på Hogskoleprov.nu och klicka på “Kallelse”. Den innehåller tider, plats och regler för högskoleprovet som är viktiga att känna till.
Vilka delprov behöver du plugga på?
När din anmälan är klar är det klokt att testa vilka delprov som är dina svagheter så att du hinner förbättra dessa. Faktum är att du tjänar på det även om provet kanske ligger ett år framför dig. Tick-tack och plötsligt är provdagen här! På vår AI-optimerade plattform med gamla högskoleprov kan du både öva effektivt och få en tydlig bild av vilka områden du behöver fokusera på för att höja ditt HP-resultat.
Börja öva smart och effektivt!
FAQ
Anmälan till högskoleprovet med funktionsnedsättning, hur fungerar det?
Målet är att alla ska få skriva provet på så lika villkor som möjligt. Det kan handla om att erbjudas mer tid om du har lässvårigheter eller synskada. Har du diabetes, smärta eller skada som gör det svårt att sitta länge, NPF eller mag- eller tarmsjukdom? Även då gör universiteten och högskolorna sitt yttersta för att anpassa provdagen för dig.
Tre viktiga saker vid anmälan:
- Klicka i att du behöver anpassning i anmälan på Hogskoleprov.nu
- Ladda upp intyg som styrker ditt behov senast sista anmälningsdagen.
- Kontakta universitetet eller högskolan där du ska skriva provet före sista anmälningsdagen.
Här finns mer information för dig som skriver högskoleprovet med en anpassning:
Får jag pengarna tillbaka om jag avanmäler mig från högskoleprovet?
När du har betalat anmälningsavgiften är anmälan bindande. Avgiften återbetalas inte. Tyvärr kan du inte ge bort din plats till någon annan eller byta till ett annat provtillfälle.