Högskoleprovets delar
Från XYZ till ORD
Känner du dig förvirrad över vilka delprov som ingår i högskoleprovet? Med vår vägledning får du full kontroll över vilken typ av frågor som väntar dig på provdagen, från XYZ till ORD. Tillsammans går vi igenom alla ämnesområden på ett enkelt och överskådligt sätt så att du inte missar något viktigt
Missa inte högskoleprovet våren 2025
- Anmälan öppen 7–14 januari.
- Provdatum 5 april.
Verbala delen på högskoleprovet
Har du hört talas om orddelen? Den dyker upp i högskoleprovets verbala del. Här mäts hur skickligt du hanterar och tolkar texter, ditt ordförråd samt grammatik och läsförståelse på svenska och engelska. En allmänt hög språknivå är viktigt för att lyckas med framtida universitets- eller högskolestudier.
Totalt 80 frågor indelade i fyra delar:
- ORD = ordkunskap. 20 (2 x 10) frågor Mäter? Ordförståelse och ordförråd. Hur? Välja ett av fem alternativ som beskriver ordets innebörd.
- LÄS = svensk läsförståelse. 20 (2 x 10) frågor Mäter? Förmåga att förstå svenska texter. Hur? Svara på frågor om innehållet i olika typer av texter.
- MEK = meningskomplettering. 20 (2 x 10) frågor Mäter? Förståelse för ord och begrepp i sitt sammanhang. Hur? Välja ett alternativ för att komplettera luckor i meningarna.
- ELF = engelsk läsförståelse. 20 (2 x 10) frågor Mäter? Förmåga att förstå engelska texter. Hur? Svara på frågor om innehållet i olika typer av texter.
Vilka luckor har du i ditt ordförråd?
Kvantitativa delen på högskoleprovet
Den kvantitativa delen kallas ibland för mattedelen, och det är lätt att förstå varför. Du får lösa uppgifter inom områden som algebra, geometri, statistik och logik. Syftet är att mäta din förmåga att lösa matematiska problem och tänka analytiskt, vilket är grundläggande för många högre studier.
Totalt 80 frågor indelade i fyra delar:
- XYZ = matematik. 2 x 12 uppgifter Mäter? Matematikkunskaper. Hur? Lösa uppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik.
- KVA = kvantitativa jämförelser. 2 x 10 uppgifter Mäter? Förmåga att göra kvantitativa jämförelser. Hur? Ange vilken av två angivna kvantiteter är störst eller om de är lika stora.
- NOG = kvantitativa resonemang. 2 x 6 uppgifter Mäter? Förmåga att dra logiska slutsatser och lösa analytiska problem. Hur? Bedöma om angiven information är tillräckligt för att lösa ett problem.
- DTK = diagram, tabeller och kartor. 2 x 12 uppgifter Mäter? Förmåga att avläsa diagram, tabeller och kartor. Hur? Lösa uppgifter som kräver tolkning och beräkning av figurernas information.
Har du mattekunskaperna som krävs?
Stressa mindre, prestera mer
Nu har du en överblick på högskoleprovets olika delar och utmaningar. Många uppgifter under en hel dag och tidspress kan vara tufft första gången du skriver högskoleprovet. Gemensamt för många av deltagarna som presterat bäst är att de varit välbekanta med provets upplägg. Oavsett om det beror på att de gjort provet tidigare eller förberett sig väl inför första gången.
Öva gratis med gamla högskoleprov
Att öva med tidigare högskoleprov är den säkraste metoden för att förstå alla typer av uppgifter som kan komma, hur provpassen fungerar och vad du behöver plugga på för att höja din lägsta nivå — och därmed kliva närmare 2.0. Så börja plugga tidigt och testa några realistiska uppgifter från högskoleprovet redan idag. Så lite som en timme i veckan gör skillnad och HPfokus är helt gratis!
Vilket delprov vill du testa först?
FAQ
Är HPfokus bra?
Det finns flera sidor som erbjuder möjligheten att träna med tidigare högskoleprov, vilken som passar dina behov bäst är såklart upp till dig. HPfokus är gratis. Du förlorar alltså inget på att skapa ett konto och testa nu.
Så här lär du dig mer, på mindre tid, med HPfokus:
- 1008 frågor, från alla högskoleprov 2016—2024, kategoriserade i samma delprov som det “riktiga” provet. Dessutom en “Träna mera” del med ytterligare 1712 frågor.
- Sveriges bästa svarsförklaringar skrivna av duktiga jurist- och läkarstudenter.
- AI-optimerat studieflöde som försäkrar att du repeterar effektivt med evidensbaserad “spaced repetition”.
- Möjlighet att skräddarsydda prov med delproven du vill och behöver öva på.
- Peppande visuell statistik över dina studieresultat. Se din utvecklingskurva klättra uppåt (och tjuvkika hur det går för andra studenter som använder HPfokus).
Vad är bra poäng på högskoleprovet?
Medelpoängen på högskoleprovet ligger vanligtvis runt 0.9, men den varierar något från år till år beroende på hur svårt provet var och hur många som skrev det. Därför kan allt över 0.9 anses vara ett bra resultat. Vad som är ett bra resultat för dig beror såklart också på dina personliga mål och vilka intagningspoäng din drömutbildning har. Kom ihåg, att du gör ditt bästa och känner dig nöjd med din insats är viktigast av allt!