Varför skriva högskoleprovet?

Värdefull guide inför provet

Har du hittat din drömutbildning men är osäker på om dina gymnasiebetyg räcker till? Att skriva högskoleprovet kan vara en avgörande faktor i den allt tuffare konkurrensen om att bli antagen till populära program. Här får du en guide till högskoleprovets upplägg och varför det är guld värt ansträngningen att skriva provet!

Missa inte högskoleprovet våren 2025

  • Anmälan öppen 7–14 januari.
  • Provdatum 5 april.

Din biljett till drömutbildningen

Högskoleprovet är ett frivilligt prov som du kan skriva en gång på våren och en gång på hösten. Varje år anmäler sig drygt 70 000 till Universitets- och högskolerådets (UHR) som ansvarar för högskoleprovet. Flera högskolor och universitet hjälper till att genomföra provet på cirka 120 platser runt om i Sverige. Se vilken provort som finns  närmast dig.

Provet mäter dina förutsättningar att lyckas med högskole- och universitetsstudier. Under provdagen utmanas du med 160 uppgifter inom läsförståelse, matematik, engelska och logik. Resultatet räknas ihop till en totalpoäng mellan 0.0–2.0 och med ett bra resultat maxar du dina utsikter att komma in på den utbildning du är intresserad av. Men slarva inte med dina gymnasiestudier för det  – du måste fortfarande vara behörig!

Mät din kunskapsnivå med gratis gamla högskoleprov!

Så kan högskoleprovet ge dig försprång

Det krävs allt högre betyg för att komma in på högskoleutbildningar i Sverige. Ge inte upp, du har fortfarande chansen att bli antagen. Genom att skriva högskoleprovet får du en extra chans att visa vad du kan, även om dina gymnasiebetyg inte riktigt räcker till. Det beror på att minst en tredjedel av platserna på de flesta program reserveras för de som har skrivit högskoleprovet. Dessutom kan ett bra resultat på högskoleprovet ge dig försprång i konkurrensen om prestigefulla utbildningsplatser. Och visste du att allt fler lärosäten gör som Handelshögskolan i Stockholm, som kräver att alla sökande har minst 1.25 på högskoleprovet?

Tre anledningar till att skriva högskoleprovet

  • Ökar dina chanser att bli antagen: Om fler behöriga söker en utbildning än det finns platser, delas platserna ut genom olika urvalsgrupper. Alla vanliga utbildningar ska då anta minst en tredjedel från högskoleprovet.
  • Rangordnar vid samma meritvärde: Vid lika meritvärde används ofta högskoleprovsresultatet för att avgöra vem som får platsen.
  • Mäter dina kunskaper rättvist: Hjälper dig att konkurrera på samma villkor som alla andra, speciellt nu när det är betygsinflation.


Är du nyfiken på hur typiska högskolefrågor ser ut?

Bekanta dig med provets delar

Att känna till högskoleprovets olika delar hjälper dig att förstå vilka ämnen du behöver lägga tid på att förbättra. På så sätt kan du plugga effektivare och öka dina chanser att få höga poäng på högskoleprovet. Högskoleprovet består av två huvuddelar. I den kvantitativa delen (mattedelen) testas dina kunskaper i matematik, logik, och analytiskt tänkande. I den verbala delen (svenskadelen och engelskadelen) svarar du på frågor om ordkunskap, läsförståelse och engelska. Totalt finns det 160 uppgifter och provdagen genomförs i fem pass, inklusive ett utprövningspass som inte räknas med i ditt slutresultat. Vill du få 100% koll på högskoleprovets olika delar? Lär dig mer här!

Nå toppresultat på högskoleprovet

Ett av de viktigaste tipsen från läkar- och juriststudenter som lyckats på provet är att förbereda sig väl. Ge dig själv rätt förutsättningar genom att öva regelbundet med högskoleprov från tidigare år. Då lär du känna upplägget och att lösa liknande frågor. Du kan ta hjälp av vårt AI-optimerade studieplattform, här finns gamla högskoleprov med Sveriges bästa svarsförklaringar – helt gratis! Kämpar du med betygen på gymnasiet? Ge inte upp dina karriärdrömmar – börja istället att plugga inför högskoleprovet redan idag. Övningarna har du nytta av omedelbart eftersom dina gymnasiestudier boostas, och framför allt kommer du att vara optimalt förberedd när det är dags att skriva högskoleprovet.

Du klarar det – nu kör vi! 

FAQ

Tidigare fanns ingen åldersgräns, men 2022 införde regeringen en ny regel. Den innebär att du måste fylla minst 18 år samma kalenderår som högskoleprovet skrivs. Började du gymnasiet innan du fyllde 16 år? Då tillhör du undantaget och får delta redan vårterminen i årskurs 2.

 

Högskoleprovet tar cirka åtta timmar totalt och är fördelat på fem pass som är 55 minuter långa. Mellan varje provpass finns det raster och lunchpaus för att du ska kunna ladda med ny energi och pusta ut.